1.12.2014

Kartal Kuş




DÜNYADA YÜKSEK UÇAN ve KANATLARI EN GENİŞ OLAN YIRTICI KUŞTUR.

Yırtıcı kuş kuşların en büyüğü olan kartal, genelde dağlık ve 
ormanlık alanlarda yaşar. 
Etçil bir kuştur. Uzun ve kıvrık gagalı geniş kanatlı bir hayvandır.


Dünyada uçarak en yükseğe çıkabilen kuş türüdür. Görme yetileri çok gelişmiş olan kartallar, çok yüksek tepelerde, kayalıkların en üst noktalarına yuva yaparlar ve oraya yumurtlarlar. Aile yaşantısı vardır. Ömürleri boyunca tek eşle yaşarlar ve aynı yuvayı kullanırlar. 

Yumurtaların kuluçka dönemi 7-8 hafta sürer. En fazla 4-5 yumurta yumurtlayan kartal, her üç saatte bir yumurta yapışmasın diye döndürürler, anne ve baba olarak yuvayı sırayla beklerler. 


Bu sürenin sonunda yumurtadan çıkan yavruların en iri olanı, diğer kardeşlerini yer. Anne ve baba buna seyirci kalır, müdahale etmezler. Bu kartalların vahşi yaradılışlarının bir getirisidir. 

Yaklaşık 4 ile 5 yaşına girmiş bir kartal tam olarak yetişkin sayılır. Bu yaştan sonra yetişkin tüyleri çıkar, kanat uzunluğu 2 metreye yaklaşır. Dünya üzerinde bilinen yaklaşık yirmi tür kartal yaşar. 

Bunların en çok bilinenleri; Kaya Kartalı, Tavşancıl Yılan Kartalı, Kara 
Kartal, Bozkır Kartalıdır. 



Ülkemizde en çok bulunanı yılan kartalıdır. Çok akıllı bir hayvan olan kartal, yüksek bir yerde etrafı gözetlemeye başlar. Radar gibi bir görme becerisi olduğundan, çok uzakta bile olsa yılanı görüp havalanır. Saatte yaklaşık 350 Km. hızla avına yaklaşır.

Yılanı kendisini sokamayacak şekilde yakalayıp, çok yükseklere doğru havalanır. 
Kayalıklara veya asfalt yollara gelecek şekilde yılanı bırakır. Kayalara çarpan yılan ölür ve tekrar gelip avını alan kartal, götürüp yavrusuna verir. Avlanma şekli budur. Bu şekilde, tavşan, fare, yılan, balık, maymun vb. gibi birçok hayvanı avlayabilirler. 



Öyle ki kırsal yaşam alanlarında, bağ, bahçe işi yaparken ağacın altına yatırılan bebekleri bile çalarak avladığı söylenir. Bir koyunu kaldırabilecek güçtedirler. 

Bacakları kaygan ve tüysüz olup avını yakaladığı sırada canlı olan av tarafından zarar görmemesi için özle bir deriye sahiptir. Çok tüylü olmasına rağmen toplam tüy ağırlığı yarım kiloyu geçmez. Ortalama 70 ile 100 sene yaşayan hayvan yaradılışı gereği esaret altında yaşamayı sevmez.


Yaradılışları gereği; güçlü ve kendinden emin tavrı, asil duruşu sebebiyle birçok ülkenin, siyasi partinin, futbol kulübünün sembolü haline gelmiştir. Örneğin; ülkemizin en köklü futbol kulübü Beşiktaş kartal figürünü kullanır.

Ayrıca tarihte birçok büyük devlet din ve devlet işlerini temsil etme anlamına gelen çift başlı kartal figürünü sembol olarak kullanmışlardır. Kısaca; kartal gücün simgesidir.

ZERRİNCE__

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR :

Amerikan Kartalı adıyla ünlü bu kuşlar Kuzey Amerika bölgelerinde yaşamaktadır.

Ala Karga , kargalarında böyle güzel cinsleri varmış demekki.





Devemisin sen yok, Kuşmusun yok , peki nesin sen Deve Kuşu





Kızıl Ardıç Kuşu, kuşların hangisi sevimli değilki.






Kır İncir Kuşu






Kargalar, kuşların en akıllısı geçinen hayvancıklar.





Keten Kuşu , hiç rastlamadım ama ismi değişik olmasın.





İspinoz , adı gibi kendiside ilginç olmalı.





Dünyanın en yırtıcı kuşlarından Kartallar.





Adına türküler düzenlenmiş, kınalı denilmiş, sözde çok sevilmiş ama yinede bazı canavar yaratıklarca avlanmış Keklik.




Bunlarda ayrı bir güzel ama yine etoburlar sadece etini yemek için besler bunları sevmek için değil, çoğu bembeyaz olan Kazlar.




Anne kedi ve yavruları, hayvanda olsa insanda olsa annelik duyguları hep aynı.








Share
Bizi Takip Edin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder