1.12.2014

İspinoz Kuşu






SESLERİ GÜZEL KAFESTE DE BESLENEN İSPİNOZ KUŞLARI

İspinoz, İspinozgiller familyasındandır. Kafeste beslenirler. Serçe iriliğinde ötücü bir kuştur. Tepe ve ensesi mavi-gri, kuyruk çıkıntısı ise yosun yeşilidir. 

İspinozları ömrü yaklaşık 24 yıl kadardır. Kayın ispinozu, dağ ispinozu, mavi ispinoz olmak üzere üç çeşidi vardır.

Ötücü kuşlar takımının ispinozgiller familyasından konik gagalı bir kuştur. Boyu 16 cm olup ağırlığı 20 gram kadar ağırlıktadır. Bahçe ve orman kenarlarında bulunurlar. Erkekler dişilere göre daha parlak renklidir. Yuvasını park ve bahçelerdeki ağaçların çatallı dalları üzerine kurarlar.



Yuvalarını dişiler yapar ve genellikle çanak şeklindedir. Yuvaların dış kısımları yosun, böcek ve ağaç kabukları ile kaplandığından dışarıdan görülmesi oldukça zordur. İç kısımları ise kıl ve tüyler ile oldukça özenli hazırlanmıştır.

Yılda iki defa yumurta verirler. Üreme mevsimi ilkbahar ve yaz aylarına rastlar. 
Sadece dişiler kuluçkaya yatarlar. Kuluçka süresi 12-13 gün devam eder. Dişi, her defasında gri renkli, üzeri mor benekli 3-4 tane yumurta verir. Yavrularını tırtıl ve kurtçuklarla beslerler. Kısa zamanda gelişen yavrular 13-14 gün içinde yuvayı terk ederler.

İspinozlar çok hareketli ve kavgacı kuşlardır. Yalnız sıcaklığın en fazla olduğu öğle vakti biraz sakinleşirler. Çoğunlukla yağlı tohumlarla beslenen ispinozlar, yaz mevsiminde tırtıl ve böcek de yerler. Bazı zamanlarda bal özünü almak için çiçekleri de parçalarlar. Tohumları yediklerinden dolayı çiftçiler de zarar verirler. 

Seslerinin güzel olması nedeniyle yakalanıp kafeslerde de beslenirler.
Yaşadığı yere göre yerli veya göçmen kuşlardır. Kış mevsiminde sürü halinde dolaşırlar ve yerde buldukları tohumlarla beslenirler. 


Göçmen olan türleri kışı Orta Akdeniz bölgesinde geçirirler. Erkekler yerlerinde kalıcı olup göç etmezler. 
Göçe yalnız yavru ve dişiler katılır. İlkbahar da göçten dönüşlerinde tekrar yuvalarını arar ve bulurlar. 

İspinozlar Avrupa, Kuzey Afrika, Atlantik Adaları, Batı Asya ve Japonya’ya kadar yayılım gösterirler. Dağ ispinozları en çok Asya ve Avrupa’da, mavi ispinoz kanarya adalarında bulunur.
Özellikli bir bakıma ihtiyaç duymayan bu kuşların bakımı kolay üretimi zordur. 

Özenli bir diyet üretim için çok önemlidir. Kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamak için kafesten mürekkep balığı kemiğin eksik etmemek gerekir.

Ayrıca kafeste ayrı bir yemlikte veya yemlerinin içine bir miktar kuş kumu koymamız gerekir.  Üretim dönemlerinde mutlaka canlı yem vermemiz gerekmektedir. Aksi halde yavruları ile ilgilenmeme gibi sorunlarla karşılaşabiliriz. 

Diğer türlerde olduğu gibi bu tür için de ekili ya da korunaklar oluşturulmuş kuşhanede  barındırmamız, her zaman daha iyi sonuç verecektir. Yuva olarak; kutu yuva ve sepet yuvaları tercih ederler.

Yuva malzemesi olarak Hindistan cevizi lifi, yumuşak otlar ve tüy verebiliriz. 
Yuvaları bitkilerle gizlersek iyi olur.  Karışık darı favori yiyecekleri olmakla birlikte yeşilliği çimlendirilmiş yemi ve yumurta mamasını ve canlı yemleri severek tüketirler

ZERRİNCE__

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR :

Amerikan Kartalı , Kuzey Amerika'da yaşayan bir kartal türü.

Ala Karga , kargalarında böyle güzel cinsleri varmış demekki.





Devemisin sen yok, Kuşmusun yok , peki nesin sen Deve Kuşu





Kızıl Ardıç Kuşu, kuşların hangisi sevimli değilki.






Kır İncir Kuşu






Kargalar, kuşların en akıllısı geçinen hayvancıklar.





Keten Kuşu , hiç rastlamadım ama ismi değişik olmasın.





İspinoz , adı gibi kendiside ilginç olmalı.





Dünyanın en yırtıcı kuşlarından Kartallar.





Adına türküler düzenlenmiş, kınalı denilmiş, sözde çok sevilmiş ama yinede bazı canavar yaratıklarca avlanmış Keklik.




Bunlarda ayrı bir güzel ama yine etoburlar sadece etini yemek için besler bunları sevmek için değil, çoğu bembeyaz olan Kazlar.




Anne kedi ve yavruları, hayvanda olsa insanda olsa annelik duyguları hep aynı.











Bizi Takip Edin

Share

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder