1.12.2014

Amerikan Kartalı



BİR ADIDA KEL KARTAL OLAN AMERİKAN KARTALI

Amerikan kartalı, kel kartal ya da beyaz başlı kartal olarak da bilinen, Kuzey Amerika kıtasında yaşayan bir kartal türüdür. Amerikan kartalı bir deniz kartalı olarak bilinmektedir. İki alt türü bulunan bu kartal Alaska, Kanada, ABD ve Meksika ülkelerini içerisine alan bölge içerisinde yaşamaktadır. 



Genellikle bol yiyecek bulabileceği açık su kütlelerinin olduğu yerlerde yaşamını sürdüren Amerikan kartalı  yuva yapmak için kuruma üzeri olan yaşlı ağaçları tercih etmektedir. Amerikan kartalı son derece büyük bir kartal türüdür. Boyunun uzunluğu 1 metreye kadar ulaşabilmektedir. Ağırlığı da 7 kilogramı bulabilmektedir. 

Amerikan kartalının dişileri erkeklere nazaran daha büyük olmaktadırlar.Amerikan kartalının baş kısmı, boynu ve kuyruğu beyaz geri kalan kısmı ise koyu kahverengidir. Gözleri sarı renk olan Amerikan kartalının güçlü ve son derece sivri pençeleri bulunmaktadır. Bu sayede avlarını sıkıca tutabilmektedirler




Amerikan Kartalının Beslenmesi
Amerikan kartalı su kütlelerinin olduğu yerlerde yaşadığı için ana besin ögesi de balıklar ve su canlıları olmaktadır. Amerikan kartalı su kuşlarını takip ederek avlanmaya gitmektedir. Ancak kendisi birebir olarak nadir şekilde balık avlamaktadır. Amerikan kartalı genellikle balık kartalının avlamış olduğu balıkları yağmalayarak beslenmektedir. Bazen av bulamadığında ise leş yiyebilmektedir.

Amerikan Kartalının Üremesi
Amerikan kartalı cinsel olgunluğa 4 ya da 5 yaşında erişmektedir. Bu yaşa erişen erkekAmerikan kartalı eş bulma çabası içerisine girmektedir. Amerikan kartalı tek eşli bir kuş türüdür. Ancak eşi öldüğünde yeni bir eş bulma eğiliminde olabilmektedir. 



Amerikan kartalı genellikle Kasım ayında çiftleşmektedir. Ancak bu bölgelere göre farklılık gösterebilmektedir. Alaska'da bu tarih Mart Nisan ayları da olabilmektedir. Amerikan kartalının yumurtaları 35 günde çatlamaktadır. 

Bu süre zarfında erkek ve dişi Amerikan kartalı birlikte değişmeli olarak yuvada durmaktadır. 
Ancak çoğunlukla dişi Amerikan kartalı yuvayı beklemektedir. Yavrunun doğumundan sonra da bu ilgilenme devam etmektedir. Amerikan kartalı ortalama olarak 30 yıl kadar yaşamaktadır.


Amerikan Kartalı İle İlgili Özel Bilgiler
Amerikan kartalı ABD için özel bir kartal türü olmaktadır. 1782 yılında ABD'nin sembolü olarak ilan edilen bu kartal türü, bugün nesli tükenmekle karşı karşıya hayvanlar arasında yer almaktadır. Bu nedenle ABD devleti Amerikan kartalı için özel bir koruma planı uygulamaktadır.

Amerikan kartalı avlayanlara ağır yaptırımlar ve cezalar uygulanmaktadır. 2007 yılından beri uygulanan bu plan çerçevesinde ayrıca kaya kartalı da yer almaktadır. Amerikan kartalı her
ne kadar bazı dönemler sembol olarak sorun olsa da bugün de aynı şekilde kullanılmaya devam etmektedir.

ZERRİNCE__

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR :

Ala Karga , kargalarında böyle güzel cinsleri varmış demekki.





Devemisin sen yok, Kuşmusun yok , peki nesin sen Deve Kuşu





Kızıl Ardıç Kuşu, kuşların hangisi sevimli değilki.






Kır İncir Kuşu






Kargalar, kuşların en akıllısı geçinen hayvancıklar.





Keten Kuşu , hiç rastlamadım ama ismi değişik olmasın.





İspinoz , adı gibi kendiside ilginç olmalı.





Dünyanın en yırtıcı kuşlarından Kartallar.





Adına türküler düzenlenmiş, kınalı denilmiş, sözde çok sevilmiş ama yinede bazı canavar yaratıklarca avlanmış Keklik.




Bunlarda ayrı bir güzel ama yine etoburlar sadece etini yemek için besler bunları sevmek için değil, çoğu bembeyaz olan Kazlar.




Anne kedi ve yavruları, hayvanda olsa insanda olsa annelik duyguları hep aynı.










Bizi Takip Edin

Share

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder