25.06.2014

Çocuklar ve Evcil Hayvanlar(Ekl.)



10 SORUDA ÇOCUK ve HAYVAN ARKADAŞLIĞININ ÖNEMİ

Bu güzel çocuklar yetişkinliklerinde :

- BURAYA KÖPEKLER GİREMEZ
- EVLERİN İÇİNDE KEDİ KÖPEK BESLENMEZ, ONLAR MEKRUHTUR
- SOKAKTA GÖRDÜĞÜNÜZ HAYVAN KAKADIR, ONLARA YAKLAŞMAYIN
  DEMEZ
  İNSANLARDA DAHİL TÜM CANLILARLA BARIŞIK YAŞARLAR.

- BU BİZİM HAKKIMIZDIR DEYİP MASUM HAYVANLARI BIÇAK ALTINA YATIRMAZ

- BUNU ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİP ANLAMINI DAHİ BİLMEDİĞİ NAMUS 
  ADINA :
- YILLARDIR KENDİSİNE HEZMİT EDEN ÇOCUKLARININ ANNESİNİ BOĞAZLAMAZ
- ÇOK SEVDİM SENİ DEDİĞİ SEVGİLİSİNİ BIÇAKLA DOĞRAMAZ,

- ERKEK ARKADAŞ EDİNDİ DİYE ÖZ KIZINI :
- CANLI CANLI TOPRAĞA GÖMMEZ,
- ALNINDAN TEK KURŞUNLA VURUP FIRAT'A ATMAZ.

NE HİKMETSE HEP ÖLDÜRÜLENLER KADINDIR, GENÇ KIZDIR, KIZ ÇOCUĞUDUR, HİÇ ERKEK YARATIKLARIN GÜNAHI, SUÇU YOKTUR.






Kadınlara yönelik yayın yapan Womanitly (http://womanitely.com/) adlı bir web sitesi, uzman pedagoglarca yapılan ve çocukların evcil hayvanlarla ilişkisini, arkadaşlığını konu alan araştırmasını yayınlamış.
Araştırma sonucuna göre çocukların çok küçük yaşlardan başlamak üzere evcil hayvanlarla birlikte yaşamaları, onlar üzerinde inanılmaz derecede olumlu etkiler bırakmaktadır.


Bizde, adı geçen sitenin İngilizce yayınlamış olduğu “10 Soruda çocukların evcil hayvan sahibi olmalarının nedenleri” başlıklı makalesini Türkçe olarak  sizlere sunuyoruz.



1 inci Neden SORUMLULUK :
Çocukların evcil hayvan sahi olmaları, onlara küçük yaştan itibaren sorumluluk duygusunu benimsetmekte ve gelişmesine yardımcı olmaktadır.
Şöyleki hayvan sahibi olan çocuklar, onların bakımları, beslenmeleri, oyun oynamaları, egzersiz için dolaştırılmaları ve temizlikleri gibi konularda kendilerine görev çıkarmakta ve bu görevlerini sorumluluk içinde yerine getirmeye çalışmaktadır.
Bu tür çabalar, zaman içerisinde çocukların gerek ebeveynlerine ve gerekse yakın arkadaşlarına karşı yardım yapma isteklerini geliştirir.
Ayrıca evcil hayvan sahibi olma, yetiştirme gibi eylemler, çocuklara empati yapma özelliğini kazandırdığı gibi, yardım, merhamet ve şefkat gibi insancıl meziyetleride aşılamaktadır.




2 nci Neden ÖZGÜVEN :
Bir hayvanın yaşam sorumluğunu üzerine alan ve bunda da başarılı olan çocukla, bu başarı sebebiyle  kendilerine karşı özgüvenleri oldukça yükselir ve kendilerini her zaman mutlu hissederler.
Kendi benliklerine duydukları saygının çoğalması ve özgüvenleri sayesinde arkadaşları arasında ayrı bir yerde olmaları sağlanır.



3 üncü Neden ALLERJİ ve ASTIMa KARŞI BAĞIŞIKLIK :
Yapılan deneysel araştırma ve çalışmalarda, küçük yaşta evcil hayvanlarla tanışan ve birlikte büyüyen çocuklarda ve ileri yaşlarda alerji vakalar daha düşük seviyede görülmektedir. Bu saptamalar peyderpey  bağımsız çalışan “Clinical and Experimental Allergy” dergisinde yayınlanmış, tıp otoritelerince kabul görmüştür.

Özellikle kapalı ortamlarda evcil hayvanlarla birlikte büyüyen çocuklarda, ileriki yaşlarda meydana gelebilecek hayvan tüyleri veya başka tür alerjilere karşı inanılmaz derecede direnç varolmakta ve küçük yaştaki birlikteliğin verdiği bağışıklık kişiyi neredeyse ömür boyu alerjilere karşı koruyacak duruma gelmiştir.



4 üncü Neden EGZERSİZ ve OYUN :
Özellikle köpekler devamlı kapalı ortamda duramazlar, en azından günde birkerede olsa dışarı çıkarıp gezdirmek, koşturmak yada oyun oynamak gibi egzersizlerin yapılması gerek. Tabiatıyle ona refakat eden de aynen onun gibi hareket etmek zorunda olduğu için oda egzersiz yapmış oluyor. Hatta öyleki sahibi yada gezdireni köpekden daha fazla efor harcamakta, yorulmaktadır, bunlar ise onun kakalarını toplamak, sağa sola saldırmasına yada kaçma isteğine mani olmak gibi çabalardır.
Kedilere gelince onların dışarıda gezinme diye bir istekleri olmadığı gibi, zaten böyle bir zorunluluklarıda yoktur, onların tek derdi mamalarının, suyunun zamanında verilmesi, biraz okşama ve sevgi gösterisi yeterde artar bile.
Ancak kedimiz özellikle yavru yada çok genç ise işte ozaman köpeğe harcadığınız eforun katları kadar çaba göstermeniz gerekir. Çünkü onlar oyuncudur vede asla yorulmak bilmezler, onlara refakat eden çocuklar ise tam anlamıyla spor yapmış olurlar.




5 inci Neden SAKİNLİK :

Köpek, kedi ve benzeri evcil hayvanlar genelde canları yanmadıkça yada  aç ve susuz kalmadıkça hep sakindirler, birde azda olsa bir ilgi gösterilmesi, okşanıp sevilmesi onları adeta melek durumuna getirir. Aynı sakinlik, güzellik beraber olan çocukta da kendini gösterir, bu durumda ileriki yaşlarda çocuğun kararlarını, davranışlarını veya yaşam tarzlarını daha sakin ve mantık çerçevesi içinde, kavgasız, aşırı tartışmasız bir şekilde yürüteceğini gösterir.



6 ncı Neden STRES ve DEŞARJ :
Özellikle evdeki köpekler bir nevi stres giderici stres topu gibidir. Gösterdikleri dostluk, yakınlık ve uysal tavırları karşısında en stresli kişiler dahi anında sakinleşir, onlara ayak uydurur ve üzerindeki negatif elektriği nötrize ederek sinirli ve sert davranışlarından vazgeçerler.

Öyleki köpekler, sahiplerinin üzüntülü yada neşeli anlarını anlamakta fazlasıyla mahirdirler ve u konuda algılamaları tarif edilemez derecede yüksektir. Hatta ırk özellikleri dolayısıyle bazı köpekler ağlayan sahibini teskin etmek için neredeyse bir insan gibi büyük çaba göstermeleri bir yana, konuşmak isteyen sahibinide pekala sessizce dinlerler.
Kedilere gelince herne kadar köpekler gibi şevkatli olmasalarda, onlara dokunmak, okşamak yada kucağa alıp sevmeye karşı verdikleri mutluluk hırıltıları, yumuşak ve sıcak bir şekilde yanınızda yada kucağınızda yatışı, üzerinizdeki negatif elektriği yok etmeye yeterde artar bile.



7 nci Neden OKUMA BECERİ GELİŞİMİ :
Bilindiği gibi tüm evcil hayvanlar, yumuşak tonda birazda sevgi içeren konuşmalardan haz alırlar ve kendilerine karşı bir sevgi iletildiğini sanarak keyiflenirler. Bunun için gerek ders çalışan ve gerekse konuşma yeteneğini yükseltmek isteyen çocukların, onların yanında yüksek fakat yumuşak sözlerle onlara hitap eder gibi konuşmaları kendi amaçlarına yaradığı gibi onlarıda dolaylı yönden mutlu eder.



8 inci Neden SONUÇLARI GÖRME :
Evcil hayvanların bakımı, çocuklara birtakım bulguların sonuçları hakkında çok şey öğretebilir. Yetişkin dönemlerinde de kaynak teşkil edecek ve sonuçları daha hızlı biçimde tesbit edebilme yeteneğine sahip kılacak birkaç örnek vermek istersek :

Akvaryumda yada havuzda beslenen balıkları yemsiz bırakmanın yada aşırı yem vermenin onları ölüme götüreceğini, köpeklerin dışarı geziye çıkarılmasının şart olduğu aksi takdirde onların tembelleşeceği ve kilo alarak sıhhatlerini kaybedeceği, kedilere ilgi gösterilmez, yiyecekleri temin edilmezse hırçınlaşacakları, Hamster kafesleri dışarı çıkartılıp temizlenmezse koku yapacağı gibi bir çok olay ve sonuçlarını görebilme yeteneğinin gelişmesi. 



9 uncu Neden TAAHHÜT ÖĞRETİSİ:
Evcil hayvanlarla birlikte büyüyen çocuklar, hayvanların kendilerine ait olduğunu hissettiklerinde, onların sorumluluklarınıda üzerlerine aldıklarını bilirler ve bunu bir görev addederek taahhüt etmişçesine görevlerini yerine getirmek için çaba gösterirler.
Onların beslenmesinden temizlik ve korunmasına kadar sorumlulukları üzerine aldıklarını kabul ederler. Bu taahhüt alışkanlığı zaman içinde arkadaşları arasında da devam edebilmektedir.




10 uncu Neden DİSİPLİN :
Evcile hayvanlarla birlikte büyüyen çocuklarda disiplin olgusuda gelişme gösterir. Gerek köpeklerin ve gerekse kedilerin bakımları ancak disipline edilmiş bulgularla mümkündür. Onlara ne zaman yem verileceği, ne zaman egzersiz yaptırılacağı yada oyun oynanacağı savsaklanamayacak şekilde disiplin içinde yerine getirmelidir. Köpekler yada kediler de bu tür bir disiplin kaidesine uymak zorunda olduklarını bilirler.
Böyle bir öğretiyle büyüyen çocuklar, arkadaşları arasında daha çok saygı gören ve iyi arkadaş olarak düşünülen kimseler kategorisine rahatlıkla girebilirler.


ETİKETLER : ÇOCUKLAR ve HAYVANLAR - HAYVAN SEVGİSİ - EVCİL HAYVANLAR - HAYVANLARIN BAKIMI -

Kaynak: http://womanitely.com/


BENZER KONULAR

Çaresiz Hayvanları kurtaranlar
Rusya'da özellikle zorda kalmış ve kurtarılmayı bekleyen hayvanları kurtarmak, onları yaşamlarına kavuşturmak için kurulmuş bir insancıl dernek ve kurtarma videoları.


Çocuklar ile hayvanların dostluğu
İnsanların, insan dışındaki canlıları sevmesi, onlarada yaşam hakkı tanıması, çocukluk yaşlarında başlar ve o çocuklar yetişkin olduklarında insan sevgisinide içine alan sevgi yumağına kavuşmuş olurlar.



Şarkı okuyan akıllı papağan
Dünyaca ünlü bir çocuk şarkısının Japon'cası olan "Tatakou o Shiawase Nara Te" adlı şarkıyı okuyan papağan.



Hayvan sevgisi üzerine
Ben hayvanları sevmem ama insanları severim diyen iki yüzlü riyakarlardan kaçının çünkü canlı sevmeyen insan nasıl olurda başka bir canlıyı sever.





Yavru köpeği kurtaran kedi
Çukura düşen yavru köpek ve onu kurtarmaya çalışan kedimiz, sonunda başarıyor.










Share
Bizi Takip Edin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder